Bloedsuikerniveau als indicator voor de gezondheid

Een verhoogd bloedsuiker wijst erop dat je levensstijl niet in overeenstemming is met je aanleg. Met een gezonde levensstijl is een wereld aan vitaliteit te winnen.

Natuurlijk weet je vaak al dat het zo is. Bijvoorbeeld als je veel buikvet meedraagt. Maar ook zonder overgewicht kan iemand een verhoogd bloedsuiker hebben. Een overdaad aan suiker in mijn jeugd samen met een zekere genetische aanleg en een niet zo onbezorgde jeugd hebben ook bij mij een en ander beschadigd. Dit heeft mij er extra bewust van gemaakt hoe pervers en alomtegenwoordig het aanbod is van industriële substanties die doorgaan voor eten en drinken.

Veel mensen zijn vervreemd van een gezond leven, door een massa aan ultrabewerkt eten en drinken en reclames daarvoor, inactieve levens, langdurige stress en prestatiedruk. De link naar mijn advies van vorig jaar hierover is hieronder te vinden.
Een verhoogd suikergehalte kan uitmonden in diabetes en leiden tot hart- en vaatziekten, beroerte, schade aan nieren, zenuwstelsel, voeten en ogen en hangt samen met veroudering. Er zijn zelfs kinderen en jongvolwassenen met ‘ouderdomsdiabetes’. Veroudering is geen ziekte maar ergens wel als die samenhangt met een kloof tussen aanleg en levensstijl.

Dat laat zien wat de gevolgen kunnen zijn als iemand niet goed voor zichzelf zorgt, daartoe geforceerd door die ongezonde context. De uitslag van een bloedsuikertest kan erop wijzen dat meer zelfzorg nodig is. Niet door naar de dokter of het ziekenhuis te gaan maar eerst en vooral door je levensstijl te veranderen. Daar is ook helemaal geen beleid voor nodig.

Misschien is het een idee om je bloedsuiker eens te meten. Wellicht ken je iemand die een testapparaatje heeft of kun je er eentje kopen. Mogelijk biedt je werkgever een gezondheidscheck aan. (Géén financiële belangen van mijn kant.)

Mocht blijken dat je een verhoogd bloedsuiker hebt, hoe kun je dan aan de slag met zelfzorgen? Enkele globale richtlijnen, die overigens voor iedereen goed zijn:
–       Uitsluitend natuurlijk, onbewerkt, voedsel eten
–       Het aandeel koolhydraten beperken, geraffineerde suikers elimineren, veel vezels nuttigen
–       Minder eten en/of minder vaak eten en/of eventueel binnen een tijdvenster: bijvoorbeeld zorgen dat er minstens twaalf uren zitten tussen je laatste maaltijd van vandaag en je eerste van morgen, of nog langer vasten
–       Bewegen door de dag heen, liefst ook oefeningen doen die bijdragen aan behoud of opbouw van spiermassa
–       Proberen stress te reduceren – dit gaat vaak dieper dan je denkt – en goed te slapen.

Comments are closed.