Minder luxe is meer rijkdom

De laatste tijd kun je veel lezen over de Fire-beweging. Mensen die hieraan doen, minimaliseren hun uitgaven en investeren wat ze overhouden. Zo zullen ze vroeg in hun leven de vrijheid bereiken om te doen waar ze zin in hebben. Interessanter vind ik dat ze nú al vrijheid verwezenlijken door sober te leven.

Fire staat voor Financial Independence en Retire Early. Om dit te bereiken, moet je uitgaven minimaliseren en beleggen wat je overhoudt. Zodra je hiermee opgebouwde eigen ‘pensioenpot’ voldoende inkomsten genereert, heb je de vrijheid om te doen wat je wilt, bijvoorbeeld jong met pensioen gaan. Vorige week besteedde Trouw nog aandacht aan de Fire-beweging.

Sober leven is goed
Als je Fire wilt leven, moet je voor hedendaagse begrippen sober leven. En sober leven is goed, zolang je niet doorslaat naar gierigheid.

Rijkdom ligt namelijk in jezelf. Dat is een universele wijsheid, bijvoorbeeld verwoord door de stoïcijn Seneca. Rijk is hij die tevreden is met wat hij heeft, al is dat nog zo weinig. Arm is hij die niet tevreden is met wat hij heeft, al is dat nog zo veel.

Tegenwicht aan consumentisme
Je kunt weliswaar ook voldaan zijn als je in luxe baadt, maar de kans is kleiner. Je gaat waarschijnlijk hechten aan de spullen, wilt er meer van en raakt in een vergelijkende strijd verwikkeld met anderen: wie heeft de meeste en mooiste meuk?

Je daaraan onttrekken en sober leven is dan ook een gezond tegenwicht aan consumentisme. Want wie wordt dáár nu eigenlijk beter van?

Comments are closed.