Minder Twitter smaakt naar meer

Minder Twitter betekent meer diepgang, positiviteit, concentratie en rust. Dat ervoer ik tijdens een dry January.

Eerder deed ik regelmatig bijvoorbeeld een maand afstand van alle sociale media. Dit keer koos ik voor een maand zonder Twitter, om specifiek te ervaren wat dat met me zou doen.

De ervaring op zich
Ik registreerde tijdens deze dry January nadrukkelijk dat ik was gaan denken in Tweets. Elk nieuwtje, elke belevenis leent zich voor een eventuele tweet. Dat doet af aan de rijkdom van de ervaring. Dit is vergelijkbaar met hoe veel mensen bijna alles wat ze meemaken bezien door de bril van een mogelijke post op Facebook of Instagram. Niet je prachtige kinderen op zich, maar het potentiƫle plaatje ervan op Facebook. Deze mogelijkheid vertroebelt de ervaring op zich.
Als ik minder op het scherm kijkt en meer naar buiten, ervaar ik meer de diepte des levens. Hierbij is ook belangrijk dat ik teruggeworpen word op mezelf. Niet: ik twitter, dus ik besta. Wel: gewoon ervaren dat ik blijf bestaan zonder dat.

Positiviteit in plaats van korte kritische kreten
De werkelijkheid bezien als mogelijkheid voor een tweet, versterkt cynisme. Op alles wat ik beleef, lees of zie valt wel iets af te dingen. Twitter levert de mogelijkheid daartoe. Mijn denken raakt soms gevuld met korte kritische kreten. Velen hebben dat: op Twitter komt me nogal wat negativiteit onder ogen. Dat versterkt weer mijn eigen negativiteit. Minder Twitter is omgekeerd goed voor meer positiviteit.

Concentratie
Twitter beschadigt het concentratievermogen. Asociale media zitten zo in elkaar dat ze je aandacht blijven stelen. Je kunt eindeloos scrollen door wat anderen uitgekraamd hebben. En dat elke keer weer. Telkens gaat de molen draaien. Wat las ik daar? Zal ik reageren op die tweet? Wat heb ik zelf nog te melden? Funest voor de concentratie. Ik weet het: mooie uitdagende bezigheden zijn de beste afleiding van afleiding maar de mogelijkheden van Twitter doen er geen goed aan.

Rust in de kop
Dit alles betekent ook gewoon dat je tijd wint door je niet met Twitter bezig te houden. En minder Twitter zorgt voor meer rust in mijn hoofd. Dat smaakt naar meer. Een beetje zoals minder eten voor meer fut kan zorgen. Ik zie zeker in dat Twitter in politiek-maatschappelijke sferen een mooi medium is. Maar het moet wel proportioneel zijn. Dus voor mijn herintrede wil ik eerst een leefregel hebben.

Suggesties? Schrijf me een brief.

Comments are closed.