Nietsdoen als goede vorm van ietsdoen

Veel kenniswerk behoort tot het oppervlakkigste werk dat bestaat. Kenniswerkers haasten zich heen en weer tussen e-mails, telefoontjes, chat- en appberichtjes en af en toe een klusje. Voor meer effectiviteit en voldoening is nodig enerzijds volledig te focussen en anderzijds meer niets te doen.

Met druk en bezig zijn voldoen kenniswerkers aan de geldende normen. Maar druk zijn heeft geen zin.

Geen effectiviteit
Ten eerste is echte effectiviteit ver te zoeken, omdat je geen staat van diepgaande focus bereikt.

Niet tot rust
Ten tweede kom je niet tot rust. Je bent steeds bezig, komt daar niet van bij en ervaart weinig voldoening omdat je je diepgaande vaardigheden niet aanboort.

Creativiteit niet aangesproken
Ten derde worden je creatieve krachten niet aangesproken. Je belandt in een tunnel van bezigheden en slaagt er slecht in iets nieuws en zinvollers bedenken. En dat terwijl je onbewuste ongekend krachtig is. Niet voor niets is de goede ingeving onder de douche spreekwoordelijk geworden.

Volledig focussen en helemaal ontfocussen
Het is zaak een goede afwisseling te vinden tussen enerzijds volledig focussen en anderzijds helemaal ontfocussen. Digitaal surfen en scrollen horen daar niet bij. Tijdens zowel focussen als ontfocussen wil je zo min mogelijk in aanraking komen met prikkels als notificaties en sociale media. Die belasten je brein enorm, al heb je misschien het bedrieglijke gevoel te ontspannen. Het gaat erom dat je geen nieuwe informatie tot je neemt.

Denken en handelen bevrijden van wat onnodig is
Wat dan? Omarm verveling en nietsdoen. Schrap bezigheden. Volg het advies van de stoïcijnse Romeinse keizer Aurelius om je denken en handelen te bevrijden van wat onnodig is. ‘Als u [iets zou] nalaten, zou u meer tijd en gemoedsrust hebben.’ ‘Het stemt de geest tevreden als hij kan zeggen: “Mijn daden zijn gering in aantal, maar wat ik doe heb ik goed gedaan (Overpeinzingen, boek 4, §24).”’

Comments are closed.