Verrijk de leefomgeving met oefentoestellen voor volwassenen

Bij het woord ‘spelen’ denken mensen snel aan kinderen. Is dat terecht? Volwassenen zijn nog steeds gemaakt om te spelen en bewegen.

Mensen bewegen te weinig. De vormgeving van de leefomgeving heeft daar zeker mee te maken. Onze leefomgeving sluit niet goed aan op de bewegingen die we nodig hebben. Maar straten en wijken zijn niet zomaar van de ene op de andere dag veranderd.

We kunnen wel al iets met speeltoestellen. Voor kinderen zijn er veel speeltuintjes in buurten. Waarom denken we minder aan speelmogelijkheden voor volwassenen? Natuurlijk, ze zijn er wel. Maar te weinig.

In Oost-België zag ik een toestel aan de rand van een kinderspeeltuin zoals op de afbeelding links. Een keer ging een ouder even optrekken terwijl zijn kinderen aan het spelen waren (later volgde ik dit voorbeeld), een andere keer werkte een groepje mensen gezamenlijk een oefenprogramma af, weer een andere keer deed iemand snel wat oefeningen omdat hij al dan niet toevallig langs kwam lopen.

Zet een dergelijk toestel bij kinderspeeltuinen. Verrijk straathoeken met een toestel zoals op de afbeelding rechts (zolang straathoeken nog bestaan, buurten moeten echt anders vormgegeven).

Daarmee winnen we aan gezondheid en sociale samenhang. Wethouders kunnen hier vandaag al mee aan de slag. Nog mooier: dat buurten het zelf organiseren.
Opdat mensen meer bewegen. Zo zorgen we voor onszelf en voor elkaar.

Comments are closed.